Blog

A kókuszolaj egészségügyi előnye

by in Health Tips, Organic Foods 2020.01.27.

A kókuszolajat szuperélelmiszerként tartjuk számon és már sok helyen forgalmazzák. A kókuszolajban található egyedülálló zsírsav-kombináció pozitív hatással lehet egészségére, például fokozhatja a zsírvesztést, elősegíti a szív egészségét és serkenti az agyműködést.Az alábbiakban felsorolunk 10 egészségügyi előnyét a kókuszolaj használatának.

 1. Egészséges zsírsavakat tartalmaz

A kókuszolajban sok a telített zsír. A kókuszolajban található zsírsavak zsírégetésre ösztönözhetik testét, és gyors energiát szolgáltatnak testének és agyának. Emellett emelik a HDL (jó) koleszterint a vérben, ami segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát

Az étrendi zsírok többségét hosszú szénláncú trigliceridek (LCT) kategóriába sorolják, míg a kókuszolaj tartalmaz néhány közepes láncú trigliceridet (MCT), amelyek rövidebb zsírsavláncok.

Ha MCT-t eszel, azok hajlamosak egyenesen a májadba jutni. A tested gyors energiaforrásként használja őket, vagy ketonokká változtatja őket.

A ketonok hatalmas előnyökkel járhatnak az agyad számára, és a kutatók a ketonokat vizsgálják az epilepszia, az Alzheimer-kór és más állapotok kezelésére.

 1. Fokozhatja a szív egészségét

A kókuszdió ritka étel a nyugati világban, az egészségtudatos emberek a fő fogyasztók.

Egy 1981-es tanulmány megállapította, hogy a Csendes-óceán déli részén fekvő szigetlánc Tokelau lakossága kalóriáinak több mint 60% -át kókuszdióból szerezte. A kutatók nemcsak általános egészségi állapotukról, hanem a szívbetegségek nagyon alacsony arányáról is beszámoltak.

A pápua új-guineai kitavaniak sok kókuszt is esznek, gumók, gyümölcsök és halak mellett, és kevés agyvérzésük vagy szívbetegségük van.

 1. Ösztönözheti a zsírégetést

Az elhízás az egyik legnagyobb egészségi veszély, amely ma a nyugati világot érinti.

Míg egyesek úgy gondolják, hogy az elhízás csak annak kérdése, hogy valaki mennyi kalóriát fogyaszt, ezeknek a kalóriáknak a forrása is fontos. A különböző ételek különböző módon befolyásolják a testet és a hormonokat.

A kókuszolajban lévő MCT-k növelhetik a test által elégetett kalóriák számát a hosszabb szénláncú zsírsavakhoz képest.

Ezek a tanulmányok azonban nem vizsgálták kifejezetten a kókuszolaj hatásait. Megvizsgálták az MCT-k egészségre gyakorolt ​​hatásait, kivéve a laurinsavat, amely a kókuszolajnak csak körülbelül 14% -át teszi ki.

Ne feledje, hogy a kókuszolaj nagyon magas kalória tartalmú, és ha nagy mennyiségben fogyasztja, könnyen súlygyarapodáshoz vezethet.

 1. Antimikrobiális hatása lehet

A laurinsav a kókuszolaj zsírsavainak körülbelül 50% -át teszi ki.

Amikor a tested emészti a laurinsavat, az egy monolaurin nevű anyagot képez. A laurinsav és a monolaurin egyaránt képes elpusztítani a káros kórokozókat, például a baktériumokat, vírusokat és gombákat.

Kémcsőben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy ezek az anyagok segítenek elpusztítani a Staphylococcus aureus baktériumokat, amelyek staph fertőzéseket okoznak, valamint a Candida albicans élesztőt, amely az emberek élesztőgomba fertőzésének gyakori forrása.

 1. Csökkentheti az éhséget

Az MCT-k egyik érdekes tulajdonsága, hogy csökkenthetik az éhséget. Ez összefüggésben lehet azzal, ahogyan a szervezet metabolizálja a zsírokat, mert a ketonok csökkenthetik az ember étvágyát.

Egy tanulmányban 6 egészséges férfi változó mennyiségű MCT-t és LCT-t evett. Akik a legtöbb MCT-t ették, kevesebb kalóriát ettek naponta.

Bár a kókuszolaj az MCT-k egyik leggazdagabb természetes forrása, nincs bizonyíték arra, hogy a kókuszolaj-bevitel jobban csökkenti az étvágyat, mint más olajok.

 1. Csökkentheti a rohamokat

A kutatók jelenleg a különféle rendellenességek kezelésére tanulmányozzák a nagyon alacsony szénhidrát tartalmú és magas zsírtartalmú ketogén étrendet.

A diéta legismertebb terápiás alkalmazása a gyógyszerekkel szemben rezisztens epilepszia kezelése gyermekeknél.

Az étrend csökkenti az epilepsziában szenvedő gyermekek rohamainak számát, még azoknál is, akiknél többféle gyógyszerrel sem volt sikerük. A kutatók nem tudják, miért. A szénhidrátbevitel csökkentése és a zsírbevitel növelése a megnövekedett ketonkoncentrációhoz vezet a vérben.

 1. Emelheti a HDL (jó) koleszterint

A kókuszolaj természetes telített zsírokat tartalmaz, amelyek növelik a HDL (jó) koleszterinszintet a szervezetben. Segíthetnek az LDL (rossz) koleszterin kevésbé káros formává alakításában is.

A HDL növelésével sok szakértő úgy véli, hogy a kókuszolaj növelheti a szív egészségét sok más zsírhoz képest.

 1. Védheti bőrét, haját és fogait

A kókuszolajnak sok olyan felhasználása van, amelynek semmi köze az étkezéshez.

Sokan kozmetikai célokra használják bőrük és hajuk egészségének és megjelenésének javítására.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a kókuszolaj javíthatja a száraz bőr nedvességtartalmát és csökkentheti az ekcéma tüneteit.

A kókuszolaj védelmet nyújt a haj károsodása ellen is. Egy tanulmány azt mutatja, hogy gyenge fényvédőként működhet, és elzárja a nap ultraibolya (UV) sugarainak mintegy 20% -át.

 1. Fokozhatja az agy működését Alzheimer-kórban szenvedőknél

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka. Általában idősebb felnőtteket érint.

Ez az állapot csökkenti az agy azon képességét, hogy energiára felhasználja a glükózt.

A kutatók szerint a ketonok alternatív energiaforrást jelenthetnek ezeknek a rosszul működő agysejteknek az Alzheimer-kór tüneteinek csökkentésére.

Egy 2006-os tanulmány szerzői arról számoltak be, hogy az MCT-k javították az agyműködést az Alzheimer-kór enyhébb formáiban szenvedő embereknél.

Mégis, a kutatások még mindig előzetesek, és semmi bizonyíték nem utal arra, hogy a kókuszolaj maga küzdene ezzel a betegséggel.

 1. Segíthet csökkenteni a hasi zsírokat

Mivel a kókuszolajban található egyes zsírsavak csökkenthetik az étvágyat és fokozhatják a zsírégetést, ez a fogyáshoz is hozzájárulhat.

A hasi zsír vagy a zsigeri zsír a hasüregben és a szervei körül helyezkedik el. Az MCT-k különösen hatékonyak a hasi zsír csökkentésében az LCT-khez képest.

A hasi zsír, a legártalmasabb típus, sok krónikus betegséghez kapcsolódik.

  Kosár