Blog

Illóolajokkal növelheti energiáját

by in Beauty Products, Natural Cosmetics 2020.02.10.

Az illóolajok olyan tömény vegyületek, amelyeket növényekből gőz vagy víz desztillációval vagy mechanikai módszerekkel, például hidegen sajtolva nyernek ki. Az illóolajokat leggyakrabban aromaterápiásan alkalmazzák. Általában belélegezve, vagy hígítva a bőrön.

Közel 100 általánosan használt illóolaj létezik, amelyek mindegyike bizonyos egészségügyi előnyökkel társul, ideértve a motivációt és az energia fokozását.

5 hatékony  illóolaj

Néhány illóolaj klinikai kutatással alátámasztottan bizonyított, hogy növelhetik az energiát és enyhíthetik a fáradtságot.

A fáradtságot csökkentő és a fókuszt fokozó olajok a következők:

borsmenta illóolaj

édes narancs illóolaj

fodormenta illóolaj

rozmaring illóolaj

citrom illóolaj

Borsmenta illóolaj

Egy 2013-as tanulmány arra következtetésre jutott, hogy a borsmenta illóolaj hatékonyan megakadályozza a fáradtságot és javítja az edzés teljesítményét.

Édes narancs és fodormenta illóolajok

A 2016-os tanulmány szerint az édes narancs ( Citrus sinensis ) és a fodormenta ( Mentha spicata ) illóolajok belégzése javíthatja az atlétikai teljesítményt.

Fodormenta és rozmaring illóolajok

Egy másik 2016-os egereken történt kutatása megállapította, hogy a fodormenta illóolaj rozmaring illóolajjal keverve jótékony hatással volt a tanulásra és a memóriára, valamint az életkor előrehaladtával az agyszövet oxidációs markereire .

Rozmaring illóolaj

A 2012-es tanulmány először mutatta meg a rozmaringolaj stimuláló hatásait és azt, hogy milyen hatással van a hangulati állapotokra, valamint az agyhullámok aktivitására és az autonóm idegrendszerre.

Később, egy 2018-as iskolás gyermekekről szóló tanulmány megerősítette, hogy a rozmaring segíthet az összpontosításban és a memóriában, ami fokozhatja az iskolai memorizálást.

Citrom illóolaj

Egy régebbi tanulmány 2008-ban arra a következtetésre jutott, hogy a citromolaj megbízhatóan fokozza a pozitív hangulatot.

További kutatásokra van szükség a citrom illóolajjal kapcsolatban, de hagyományosan a citrusfélék illatait felemelőnek gondolták.

Az aromaterápia szószólói azt sugallják, hogy sok olyan illóolaj létezik, amelyek energianövelő előnyöket kínálnak, miközben javítják a fókuszt és a motivációt.

Az alábbi táblázat bemutatja, mely illóolajok állítják, hogy fokozzák az energiát, a hangulatot vagy a kreativitást.

Illóolaj Előnyei
bergamott energizáló
fahéj növeli az energiát
eukaliptusz stimulálja az agyat és javítja az energiát
fenyőtömjén kiegyensúlyozza az idegrendszert
Francia bazsalikom serkenti a mellékveséket
gyömbér gyökér energizáló
grapefruit növeli az energiát
borókabogyó javítja az energiaszintet
lime felemeli a hangulatot vagy motiválja a kreativitást
citromfű élénkíti az érzékeket
fenyő energiát ad
kakukkfű növeli az energiát és növeli a szellemi képességet
vad narancs emeli a hangulatot

Hogyan használja az illóolajokat?

Bár az illóolajok egyes képviselői az olajokat krémekkel keverik, vagy kötésekre kenik, az illóolajok aromaterápiás kezelése a leggyakoribb módja:

Közvetlen belégzés. Az illóolaj illatát belélegezheti egy egyedi inhalátor segítségével, amely gyakran tartalmaz illóolajcseppeket forró vízben.

Azonba egyre népszerűbb szobai diffúzorral a levegőbe juttatni az illatot.

Masszázs.

A hígított illóolajat a bőrébe masszírozhatja. Ügyeljen arra, hogy az illóolajat egy hordozóolajban – például kókuszdióolajban, mandulaolajban vagy avokádóolajban – hígítsa, mielőtt felvenné a bőrére.

Illóolaj használatával kapcsolatos tanácsok:

  • Az illóolajok helyi alkalmazásakor mindig használjon hordozóolajat .
  • Mindig végezzen tesztet, mielőtt a bőrére alkalmazza.
  • Mindig vásároljon 100% -ban tiszta illóolajokat jó hírű forrásból.
  • Soha ne nyelje le az illóolajokat, hacsak egészségügyi szakember nem kéri erre. Sok olaj mérgező.

Az illóolajokkal kapcsolatos egészségre vonatkozó állítások néha túlzóak, és hiányozhatnak az állításokat alátámasztó bizonyítékok.

Ha gyógyszereket szed vagy súlyos egészségi állapota van, beszéljen orvosával az illóolajok használata előtt.

Amikor illóolajokat juttat a levegőbe, vegye figyelembe, hogy kik lehetnek még kitéve, beleértve a terhes vagy szoptató nőket, az asztmában szenvedőket, gyermekeket vagy háziállatokat. Néhány illóolaj veszélyes lehet bizonyos személyekre.

Ha azt találja, hogy egy csésze kávéhoz, cukros üdítőhöz vagy energiaitalhoz nyúl, hogy legyőzze fáradtságát, akkor inkább illóolajjal próbálja meg növelni az energiáját . Válasszon rozmaring, borsmenta vagy citromolaj közül.

Beszélje meg ezt egy orvossal, az alacsony energiaigényű pillanatok kezelésének egyéb módjaival együtt. Ajánlhatnak más életmódbeli döntéseket – például diétát, alvást és testmozgást – az energiaszint magas szinten tartása érdekében.

    Kosár